Barion Pixel

Egyedi fejlesztésű weboldalak vagy WordPress

Ha weboldal készítésén gondolkodsz, akkor már az információgyűjtés során rengeteg döntéssel kell majd meghoznod. Olyan döntéseket melyek alapjaiban fogják meghatározni az online marketinget és üzletviteledet érintő folyamatokat. Ilyen döntés a weboldal alapjait nyújtó infrastruktúra kiválasztása.

Ha elkezdtél tájékozódni a témával kapcsolatban, akkor biztosan találkoztál már az egyedi fejlesztés és a WordPress kifejezésekkel. Két gyakori weboldal készítési megoldásról beszélünk, így a témával ismerkedők számára úgy gondoltam segítséget nyújthat, ha összegyűjtöm a legfontosabb tudnivalókat.

Ebben a bejegyzésben a két metódus alapjait ismerheted meg, valamint a legfontosabb előnyöket és hátrányokat. Kezdjünk is bele!

WordPress webolda l készítés

A WordPressről dióhéjban

Kezdjük a WordPress-el, mely nem más, mint egy CMS (content management system), vagy tartalomkezelő rendszer.

Mit is jelent ez a hárombetűs kifejezés? Egy olyan keretrendszert, mely biztosítja számodra, hogy egy sor kód begépelése nélkül tudd módosítani a weboldalad alapvető tulajdonságait, megjelenését, továbbá könnyen lehetővé teszi a különböző tartalmak feltöltését és módosítását.

Egy igen komplex rendszerről beszélünk, mely amellett, hogy a kevésbé hozzáértők számára lehetőséget biztosít egy weboldal létrehozására, nagyon komoly potenciállal rendelkezik. Ha hajlandó vagy mélyrehatóbban megtanulni a rendszer kezelését és/vagy értesz a programozáshoz, akkor nem lesz megoldhatatlan webes probléma.

Ez a rengeteg kiaknázható lehetőség az egyik oka a WordPress hatalmas sikerének. A világ weboldalainak több, mint 35%-a WP alapokon nyugszik. Emellett egy egész kis ökoszisztéma épült a szoftver köré. Rengeteg fejlesztő, vállalkozás és hobbista dolgozik nap, mint a WordPress-hez kötődő szolgáltatások megvalósításán.

Egyedi fejlesztésű weboldal

Röviden az egyedi fejlesztésű weboldalakról

Az egyedi fejlesztésű weboldalakat nehezebb behatárolni. Ez egy kategória, nem egy jól körülírható metódus. Közös jellemzője ezen weboldalaknak, hogy szinte a nulláról indulva készülnek el, rengeteg kódolást követően. Itt is vannak olyan keretrendszerek melyek megkönnyítik a fejlesztés folyamatát, viszont itt sokkal komolyabb fejlesztői tudásra van szükség, mert nem egy kész “dobozos” rendszerről van szó, hanem minden esetben egyedi feltételeknek megfelelő, minden más weblaptól különböző végeredményt kapunk.

Nézzük azokat a tényezőket, melyek a weboldal készítés előtt leggyakrabban érdekli a majdani tulajdonosokat.

Költségek

Kezdjünk a leggyakrabban feltett kérdéssel. Mennyibe fog kerülni az egyik, vagy másik megoldás?

A WordPress alapvetően egy nyílt forráskódú, ingyenes szoftver. Ez elég barátságosan hangozhat, viszont a WordPress használata során szinte biztosan találkozni fogsz extra költségekkel.

Kezdjük a tárhely és a domain éves / havi díjaival, bár ezt nyugodtan mellőzhetjük, hiszen ez mindig fel fog merülni, ha valaki egy interneten elérhető weboldalt szeretne létrehozni.

Már ingyenes témákkal és bővítményekkel is nagyon jó minőségű weboldalt lehet készíteni, de elég valószínű, hogy egy-két prémium szoftvert is meg fogsz vásárolni. Ha hajlandó vagy időt szánni a rendszer megismerésére, akkor más költséged a kezdeti időszakban nem lesz.

Ha fejlesztőkkel készíttetnéd el a WordPress alapú weboldalad, akkor egy hagyományos üzleti weboldalt körülbelül 2-300 ezer forintos kezdőártól fogsz tudni megvásárolni.

Ezzel szemben egyedi fejlesztés esetén egész más a helyzet. Ahhoz, hogy egy alapszintű egyedi fejlesztésű weblapot te magad elkészíts, nem lesz elég 1-2 elvégzett netes kurzus. Itt a HTML és CSS scriptnyelveket biztosan el kell sajátítanod, aztán a preferenciáidtól függően a Javascript és/vagy a PHP nyelvek tanulásával és egy-két hozzájuk tartozó keretrendszer megismerésével érdemes folytatnod.

Ha fejlesztői gárdával készíttetnéd el a weblapod, akkor a WordPress költségeinek sokszorosával kell számolnod. Itt ugyanis jóval specializáltabb tudásra lesz szükség.

Az egyedi fejlesztéseket épp ezért nagyobb vállalkozások, vagy olyan személyek választják, akiknek mindennél fontosabb az egyedi megjelenés és funkcionalitás, továbbá képesek megfizetni az ezzel járó extra költségeket.

Weboldal készítés költségei

Kezelhetőség

Újabb pont amiben a WordPress valószínűleg jobb választás a szélesebb tömegek számára. Hogy miért?

A WordPress kezelőfelülete kiemelkedően felhasználóbarát. A komplexebb problémák megoldásához itt is fejlesztőre lehet szükséged, de a legfontosabb beállításokat, módosításokat néhány kattintással eléred. Az olyan apróbb módosításokat, mint a tartalomfeltöltés, vagy a témák cseréje, laikusként is el fogod tudni végezni.

Az egyedi fejlesztésű weboldalak nagy hányada ellátható admin panelekkel, hogy a felhasználók módosításokat végezhessenek. Ezek a panelek azonban, ha elérhetőek is, általában kisebb funkcionalitással rendelkeznek. Itt szinte biztosra veheted, hogy fejlesztői munkaórákra lesz szükséged, ha módosítani szeretnél a weboldaladon.

Skálázhatóság

A WordPress elég jó alapot nyújt a legtöbb weboldal típus megvalósításához. Létrehozhatóak üzleti weboldalak, blogok, webáruházak és sok más. Azonban ennek a rendszernek is megvannak a korlátai.

Erőforrásigényesebb feladatok számára nem a legjobb választás a WP. Például több ezer tételes webshophoz már nagyon komoly infrastruktúra szükséges a döccenőmentes működés érdekében. Vagy tipikusan ilyen példa, mikor nincs dobozos megoldás a problémádra és egyedileg kell bővítményt, vagy témát fejlesztetned.

Ezzel szemben az egyedi fejlesztést már a kezdetektől úgy lehet felépíteni, hogy fel legyen készítve a komolyabb terhelésre. Így a vállalkozásod növekedése során nem fogsz problémákba ütközni az infrastruktúrát tekintve.

Weboldal kezelőfelülete

Támogatás

A témában kevésbé jártasak számára sarkalatos pont a támogatás kérdése is. Kitől kérdezhetnek? Ki fog segíteni megoldani a problémáikat?

A WordPress esetén, ha fejlesztőkhöz fordulsz, akkor nem érhet különösebb meglepetés. Egy jó csapat meg fogja tudni válaszolni a felmerülő kérdéseidet. Ha magad vágsz bele a weboldal készítésbe, akkor viszont a fórumokra, blogcikkekre, oktató videókra, vagy óradíjas tanácsadásra kell hagyatkoznod.

Egyedi fejlesztés során a fejlesztői csapat jó eséllyel, egy általuk már a bevált metódust fog alkalmazni a site elkészítéséhez. Ebből adódik, hogy a felmerülő problémákkal már valószínűleg találkoztak, de ha nem, akkor is mindig lesz egy szakértői csoport az oldal mögött, akik képesek segíteni.

Összefoglalva

Rendszerezzük kicsit az információkat. Szerintem a két megoldás tekintetében nincs jó, vagy rossz választás. WordPress-re és egyedi fejlesztésre támaszkodva is profi weboldalak készíthetőek. Egyikük sem olyan amiről lebeszélnélek.

Remélem ez a kis összeállítás segít a döntés meghozatalában. A weboldal mögött álló rendszer teljesen meg fogja határozni a későbbiekben azt, hogy mit tudsz majd kihozni az online marketing tevékenységeidből. Ezért a legjobb amit szerintem tehetsz a jobb mérlegelés érdekében az az, hogy felvázolod a szükségleteidet és a lehetőségeidet.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Miért jobb haladni a korral? Avagy a modern technológia előnyei

Miért jobb haladni a korral? Avagy a modern technológia előnyei

Az utóbbi évtizedekben a technológiai fejlődés annyira felgyorsult, hogy az emberek már szinte alig tudják követni. Pár év és teljesen…
A gépezés mellett nem árt némi mozgás

A gépezés mellett nem árt némi mozgás

Az egész napos munka megterheli a szervezetet és nemcsak a szemeket. A test mozgatása elengedhetetlen, viszont az érthető, hogyha egy…
Az online jelenlét elengedhetetlen része: a megfelelő számítógép

Az online jelenlét elengedhetetlen része: a megfelelő számítógép

Sok kisvállalkozás webfejlesztőhöz és grafikushoz fordul, hogy megfelelő módon jelen lehessenek az online térben. Mikor megkapják a megrendelt anyagokat és…