Barion Pixel

Weboldal megosztása Facebook-on

Weboldal megosztása Facebook-on? Nem mindig megy olyan egyszerűen!

Többen jelezték felém, hogy a weboldalukon történt tartalmi módosítás után a Facebook oldalukon a megosztáskor nem változik sem a szöveg, sem a kép. Hiába írták át a bejegyzés címét, hiába tettek fel plusz kiemelt képet, stb. még mindig  a régi tartalom kerül megosztásra. Mivel a Facebook-on naponta több millió weboldalt osztanak meg, így az csak egyszer járja be az oldalunkat, méghozzá az első alkalommal és ezt a változatot gyorsítótárba helyezi. Ez a cache-elés akkor is megtörténik, ha mégsem kattintasz a Share gombra, csak kíváncsiságból megnézed, milyen lenne, ha megosztanád az oldalt. A későbbiekben onnan fogja betölteni a weboldal előnézetét, hiába is írunk még sok-sok szöveget vagy töltünk fel fotókat a weboldalunkra. Ennek a problémának az elhárítására van egy nagyon egyszerű módszer.

Ez pedig a Facebook SHARING DEBUGGER

Ide egyszerűen bemásoljuk a weboldalunk url-jét (https://sajatoldalamneve.hu) és a Debug gombra kattintunk

Elvileg ennyi elég is és máris az új tartalom kerül megosztásra. De ha esetleg mégsem, vagy idő közben ismét tartalmat módosítanál, akkor nyugodtan nyomj egyet a Scrape again-re.

De ha jól szétnézünk, láthatjuk, hogy a Facebook egy OG, vagyis Open Graph tulajdonságot is használ. Ezeket a weboldalunk <head></head> tagjai közé kell a megfelelő módon beilleszteni és akkor a Facebook az ott megadott adatokat fogja használni oldalmegosztáskor. Ezekről a tagokról itt olvashatsz bővebben: https://developers.facebook.com/docs/sharing/opengraph/object-properties

Amit érdemes kitölteni az OG properties-ben:

<meta property=”og:description” content=”Ide írd be azt a szöveget, amit szeretnél Facebook megosztáskor látni.”>

<meta property=”og:title” content=”Ez fog megjelenni címként”>

<meta property=”og:image” content=”https://images/img.jpg”> (ide tedd be az előnézetben megjelenítendő képet)

Ha már ennyi ki van töltve, akkor már jól kontrolálhatod a Facebook megosztásban való megjelenítését a weboldaladnak. Ezek is természetesen bármikor megváltoztathatóak, csak ha átírod őket, akkor ne felejtsd el az első lépést megismételni!

Yoast SEO – erre is jó!

Viszont ha új blogbejegyzést szeretnél megosztani és ott találod szembe magad hasonló problémával, akkor ajánlom a Yoast SEO plugin használatát, amelyben minden egyes poszt előnézeti képét és a Facebook megosztásban megjelenő képét külön-külön be tudod állítani.

Az új bejegyzés oldalán a Yoast Seo pluginben a MEGOSZTÁS jelre kattintva egy újabb, kevesek által ismert opció bújik elő. Katt rá és máris be tudsz állítani minden fontos elemet egyesével a posztjaid megosztásához!

Értelemszerűen töltsd ki a 3 mezőt:

Facebook title – a megosztás címe lesz

Facebook description – a bejegyzés megoszásakor ez a rövid leírás fog megjelenni

Facebook image – ez a kép lesz a megosztott bejegyzés fotója a a Facebookon.  (ajánlott 1200×630 pixeles képet betenni ide, mert az fog szépen megjelenni majd)

FONTOS!

A fent említett két módszer együtt NEM MŰKÖDIK! Vagy a head-ben beállítod az oldal előnézeti képét vagy a Yoast Seo-ban állítod be ugyanezt. De ha mindkettőben megcsinálod, akkor a head-beli beállítás felül fogja írni a Yoast Seo beállításait és akkor az utóbbiak nem fognak érvényesülni.

Gondold át, melyik hasznosabb neked. Ha sokat blogolsz, akkor érdemes egyesével mindent a Yoast SEO-ban megadni, de ha inkább csak a weboldalad osztod meg a Facebookon, akkor az első módszer egyszerűbb.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek: