Weboldal készítés, mint hivatás, bárhol az országban – állás Kaposvár környékén

Az online világhoz kötődő állások egyik nagy előnye, hogy lényegében bárhonnan, kötöttségek nélkül végezhetők. Mindenképpen ide sorolható a webdesign és weboldal készítés is, mely egy soha ki nem fogyó forrásokkal rendelkező, kreatív terület.

Modernkori karrier

Jó néhány, ma már abszolút standard munkakör néhány évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem létezett. A technológiai fejlődés és az online lét széleskörű elterjedése azonban egészen új trendeket hozott magával, ma pedig már lényegében senki nem él teljesen offline életet. Az internet pedig egy sor olyan új lehetőséget hozott magával, melyek a munkaerőpiacon is éreztetik hatásukat. Az első időkben az egyszerűbb weboldalak uralták az internetet, idővel azonban egyre fontosabbá váltak az átlátható, modern és egyedi honlapok.

Ezek megtervezését és létrehozását természetesen a módszerek fejlődése és segítette, mára pedig már ott tartunk, hogy egy egyszerű honlapot szinte bárki létrehozhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne érzékelhető különbség egy profi munkához képest. Mivel az online világ ma már számos cégnek és vállalkozásnak ad otthont, a weboldalak kinézete és funkcionalitása lényegében a piaci verseny részévé vált. Ezért is fontos, hogy olyan emberre bízzuk ezt a munkát, aki érti a dolgát.

webdesign, a honlapok megtervezés, elkészítése és természetesen üzemeltetése is olyan munkák ugyanis, melyek 2-3 évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem voltak elterjedtek, mára azonban abszolút komoly és keresett feladatkörré váltak. Ezek pedig kiválóan képesek voltak betagozódni az online, bárhonnan végezhető munkák világába, hiszen a munkavégzés konkrét helye a világháló, így földrajzi kötöttségek nélkül dolgozhat az, aki ezen a területen tevékenykedik. Így pedig egy állás Kaposvár városában ugyanaz, mint bárhol a világban.

Miért felel a webdesigner?

Ahhoz, hogy pontosan megértsük mi is egy webdesigner munkája, talán érdemes kicsit szétválasztani a már említett fogalmakat. A weboldal készítés például lényegében azt jelenti, hogy létrehozunk egy vázat, vagy ha úgy tetszik keretet, melyre aztán felépíthető maga a honlap. A webdesign ettől ugyanakkor jóval összetettebb terület, mely komoly szaktudást és folyamatos tanulást igényel. Mindegy hogy ez az állás Kaposvár környékén vagy épp máshol talál meg minket, az állandó fejlődés elengedhetetlen.

webdesigner feladatának összetettsége miatt számos területet kell behatóan ismernie, így az alapvető programozási és webfejlesztési tudás mellett a design területén sem árt képben lennie. A Photoshop vagy Illustrator ismerete abszolút szükséges plusznak mondható, de az alap természetesen a CSS, HTML és CMS-ek ismerete. Talán ebből is látszik, hogy egy ilyen munka mennyire nem egyszerű és miért is lehet érdemes profikra bízni a weboldalunk tervezését.

Az említett online verseny miatt ráadásul kiemelt figyelmet érdemes fordítani a felhasználói élményre is, melyet röviden UX néven ismerhetünk. Ez dönti el ugyanis azt, hogy a weboldal látogatói milyen tapasztalatokat szereznek, mennyire könnyen, közérthetően és gördülékenyen képesek használni azt, hiszen ez dönti el azt, mit gondolnak majd a vállalkozásról. Az igények tehát magasak, de cserébe a munka is kötetlenebb és bárhonnan végezhető, legyen az egy állás Kaposvár városában vagy máshol.

Egy munkakör a jövőnek

Bár a webdesign és weboldal készítés, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb szaktudás ma is piacképes, ez várhatóan a jövőben is így marad majd. A terület ugyanakkor dinamikusan fejlődik, így érdemes mindenképp lépést tartani az új megoldásokkal és trendekkel. A fiatalok számára ez talán egyszerűbb lehet, hiszen ők már ebbe a világba “nőnek bele” és alapból is értőbben kezelik az online felületeket. A webdesign ugyanakkor mégsem diákmunka, hiszen a megfelelő szaktudás és rutin megszerzése elengedhetetlen hozzá, mely persze azért akár autodidakta módon is történhet. A legjobb reklám pedig maga a referencia, így érdemes minden tudásunkat beleadni egy-egy projektbe.

Az persze nehezen látható, hogy pontosan merre tart majd ez a szakma, milyen szinten lesz képes beleszólni a mesterséges intelligencia a jövő trendjeibe. Egyelőre inkább úgy tűnik, hogy hasznos eszközként jól működik majd a webdesign területén, de a szakemberek tudását önmagában nem képes kiváltani. Mindenesetre az AI széleskörű elterjedése is jól mutatja azt, hogy milyen ütemben fejlődik a technológia és miért is érdemes lépést tartani vele.

Ami a munka körülményeit illeti, a kényelem biztosan velünk marad. A területhez kapcsolódó munkák közül ugyanis lényegében az összes független a munkavégzés helyétől, így tehát egy állás Kaposvár valamely ilyen profilú cégénél vagy egy vállalkozói státusz képes lehet ugyanazt kínálni. Az IT világhoz köthető állások korábban is népszerűek voltak, ám a jövőben várhatóan még többen választják majd ezt az utat. Ha másért nem, már csak emiatt is érdemes naprakésznek lenni.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek: