Vállalati büdzsé optimalizálása: miből faragjunk le?

Amikor a havi vagy az éves pénzügyi riportokból tisztán látszik, hogy a vállalat kiadásai magasabbak, mint kellene, akkor bizony itt az ideje, hogy optimalizáljuk a költségeket. Elsőre talán a jelenleg működő folyamat jónak tűnik, aminek egy részéből sem szeretnénk alábbadni, de érdemes alaposabban is megvizsgálni a vállalat különböző területeit. Alábbi cikkünkben sorra veszünk néhány olyan területet, amelyek újragondolásával anélkül csökkentheted céged kiadásait, hogy annak eredményessége, a szolgáltatás minősége is csökkenne.

Beszerzés

Az egyik olyan terület, amely jelentős anyagiakat jelenthet a beszerzés. Elsősorban érdemes tehát megvizsgálni a beszállító partnereket, az áraikat, munkájuk minőségét, és összevetni mindezt más szolgáltatókkal. Sokszor ragaszkodunk a megszokotthoz, pedig bizonyos időközönként költséghatékonyabb lehet, ha üzleti partnert váltunk. Ez nem azt jelenti, hogy a legolcsóbb termékeket kell választanunk, hiszen a rossz minőség hosszú távon többletköltséget is jelenthet.

Vizsgáld meg az IT-t!

Ebbe rengeteg minden beletartozhat, például a rendszerek. Ha a dolgozók elavult szoftverekkel küzdenek mindennapi munkájuk során, az nemcsak demotiválja őket, de sokkal több munkaidőt igényel, ami cégünknek pedig magasabb kiadást jelent. Ezzel szemben egy modern IT rendszer, amellyel a legtöbb folyamat automatizálható jelentős munkaidőt szabadíthat fel a munkavállalóknak, akik így ezt a megspórolt időt más fontos munkaterületekbe fektethetik.

De ide tartozhat akár az is, hogy helyi vagy felhő alapú szoftverekkel dolgozunk-e. Ma már sokkal költséghatékonyabb a felhőben dolgozni és tárolni adatainkat.

Az IamIT informatikai szolgáltató például teljes körű szolgáltatásuk részeként vállalja cégre szabott IT rendszerek megtervezését, kivitelezését és karbantartását. Emellett pedig a vállalatok felhőbe költöztetését is vállalja.

Személyi ráfordítások

Az egyik legnagyobb költségforrás általában a munkaerő. A vállalatoknak át kell gondolniuk, hogy a meglévő személyzeten belül hogyan tudják hatékonyabban kihasználni a munkaerőt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyes kollégák elküldését kell fontolgatni. Sokkal inkább arról van szó, hogy gondoljuk át a feladatok újraelosztását, a hatékonyabb munkafolyamatok kidolgozását vagy akár az automatizálás lehetőségeinek vizsgálatát. Fontos az is, hogy a munkavállalók motiváltak és elégedettek legyenek, mert ez hozzájárulhat a hatékonyabb munkavégzéshez és a fluktuáció csökkentéséhez.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek: