Barion Pixel

Mit várhatsz el vállalkozóként a könyvelődtől?

5+1 dolog, amit minden vállalkozó elvárhat a könyvelőjétől

Tanácsadást nyújt

Ha üzleti tevékenységbe fogsz, a legjobban akkor jársz, ha már a vállalkozás alapítása előtt kiválasztottad a leendő könyvelődet, és vele együtt találjátok ki a megfelelő cégformát. Így te is, és a könyvelőd is úgy kezdi a munkát, hogy mindkettőtök számára világos, miért az adott formára esett a választás, és az milyen szabályokkal jár.

Egy jó könyvelőre később is folyamatosan számíthatsz, hiszen nem csak neked, de neki is érdeke, hogy olyan tanácsokkal segítsen, ami a vállalkozásod profitabilitását növeli – ezzel mindketten jól jártok.

Automatikusan végzi munkáját

Az együttműködés során teljesen jogos elvárás, hogy minden könyvelési feladatot automatikusan elvégez a könyvelőd, és nem neked kell őt emlékeztetned, megbíznod újabb teendőkkel – így például minden hónap elején automatikusan készíti a bérszámfejtést, az áfa bevallást, és így tovább. Ezt megerősíti az is, hogy folyamatos szerződésben vagytok.

Proaktív hozzáállással segít

Az előbbiekben bemutatott automatikus munkavégzés velejárója, hogy a könyvelőd proaktívan tartja majd veled a kapcsolatot: ő fog keresni, amikor szüksége van egy nyilatkozatra, döntésre egy adott kérdésben – neked csak szolgáltatni kell az információt. 

Ugyanígy természetesen ő is elvárja majd tőled, hogy a tőled függő kérdésekben proaktív legyél, például minden hónap elején automatikusan eljuttasd hozzá az előző hónap költség számláit, banki kivonatait.

Ismeri és betartja a határidőket

könyvelőd feladata, hogy minden határidővel tisztában legyen, és időre elvégezze a tennivalókat: például emlékeztessen a kamarai hozzájárulás befizetésének határideje előtt, időre készítse el az áfa bevallásokat, és így tovább. Nagyon intő jel, ha valamire neked kell a könyvelődet emlékeztetni, ahelyett, hogy ő szólna neked.

Felkészült, és az is marad

Mivel a jogszabályi környezet folyamatosan változik, ahhoz, hogy a könyvelő jól és felelősségteljesen tudja végezni a munkáját, folyamatosan képeznie kell magát. Ezt is elvárhatod a könyvelődtől, hogy ne neked kelljen nyomonkövetni az éppen aktuális változásokat. 

Ráadásul, amennyiben mérlegképes könyvelői regisztrációval rendelkezik a könyvelőd, minden évben képzéseken kell résztvennie ahhoz, hogy a címét fenntarthassa. 

+1: Racionalizál, ha szükséges

Ahogy belefogsz az üzleti tevékenységedbe, előbb-utóbb megjelennek olyan költségek, bevételek, adók, amelyek eltérhetnek a korábban tervezettől. Ez magával vonja azt is, hogy érdemes lehet változtatni a korábbi terven, és erre elvárhatod, hogy figyelmeztessen a könyvelőd. 

Közös érdeketek, hogy segítsen racionalizálni, költséghatékonyabbá tenni a tevékenységedet – például egyeztettek arról, hogy az aktuális üzleti igényeidnek mi felel meg jobban, ha kéritek a visszaigényelhető áfát, vagy tovább görgetitek, de ez csak egy példa volt a rengeteg hasonló esetből, ami felmerül egy cég életében.

Az világosan látszik, hogy egy könyvelőre jókora felelősség hárul – nem könnyű ezeknek az igényeknek helytállni és hiába jó szakember valaki, ha például magadra hagy a fontos kérdésekben. Ezért válassz úgy könyvelőt, hogy előre megbizonyosodsz ezekről a követelményekről. A Mozaik Könyvelőirodától szerencsére minden említett témát elvárhatod: keresd fel őket, és bízd rá vállalkozásod könyvelését nyugodt szívvel.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Miért jobb haladni a korral? Avagy a modern technológia előnyei

Miért jobb haladni a korral? Avagy a modern technológia előnyei

Az utóbbi évtizedekben a technológiai fejlődés annyira felgyorsult, hogy az emberek már szinte alig tudják követni. Pár év és teljesen…
A gépezés mellett nem árt némi mozgás

A gépezés mellett nem árt némi mozgás

Az egész napos munka megterheli a szervezetet és nemcsak a szemeket. A test mozgatása elengedhetetlen, viszont az érthető, hogyha egy…
Az online jelenlét elengedhetetlen része: a megfelelő számítógép

Az online jelenlét elengedhetetlen része: a megfelelő számítógép

Sok kisvállalkozás webfejlesztőhöz és grafikushoz fordul, hogy megfelelő módon jelen lehessenek az online térben. Mikor megkapják a megrendelt anyagokat és…