Barion Pixel

Mit várhatsz el vállalkozóként a könyvelődtől?

5+1 dolog, amit minden vállalkozó elvárhat a könyvelőjétől

Tanácsadást nyújt

Ha üzleti tevékenységbe fogsz, a legjobban akkor jársz, ha már a vállalkozás alapítása előtt kiválasztottad a leendő könyvelődet, és vele együtt találjátok ki a megfelelő cégformát. Így te is, és a könyvelőd is úgy kezdi a munkát, hogy mindkettőtök számára világos, miért az adott formára esett a választás, és az milyen szabályokkal jár.

Egy jó könyvelőre később is folyamatosan számíthatsz, hiszen nem csak neked, de neki is érdeke, hogy olyan tanácsokkal segítsen, ami a vállalkozásod profitabilitását növeli – ezzel mindketten jól jártok.

Automatikusan végzi munkáját

Az együttműködés során teljesen jogos elvárás, hogy minden könyvelési feladatot automatikusan elvégez a könyvelőd, és nem neked kell őt emlékeztetned, megbíznod újabb teendőkkel – így például minden hónap elején automatikusan készíti a bérszámfejtést, az áfa bevallást, és így tovább. Ezt megerősíti az is, hogy folyamatos szerződésben vagytok.

Proaktív hozzáállással segít

Az előbbiekben bemutatott automatikus munkavégzés velejárója, hogy a könyvelőd proaktívan tartja majd veled a kapcsolatot: ő fog keresni, amikor szüksége van egy nyilatkozatra, döntésre egy adott kérdésben – neked csak szolgáltatni kell az információt. 

Ugyanígy természetesen ő is elvárja majd tőled, hogy a tőled függő kérdésekben proaktív legyél, például minden hónap elején automatikusan eljuttasd hozzá az előző hónap költség számláit, banki kivonatait.

Ismeri és betartja a határidőket

könyvelőd feladata, hogy minden határidővel tisztában legyen, és időre elvégezze a tennivalókat: például emlékeztessen a kamarai hozzájárulás befizetésének határideje előtt, időre készítse el az áfa bevallásokat, és így tovább. Nagyon intő jel, ha valamire neked kell a könyvelődet emlékeztetni, ahelyett, hogy ő szólna neked.

Felkészült, és az is marad

Mivel a jogszabályi környezet folyamatosan változik, ahhoz, hogy a könyvelő jól és felelősségteljesen tudja végezni a munkáját, folyamatosan képeznie kell magát. Ezt is elvárhatod a könyvelődtől, hogy ne neked kelljen nyomonkövetni az éppen aktuális változásokat. 

Ráadásul, amennyiben mérlegképes könyvelői regisztrációval rendelkezik a könyvelőd, minden évben képzéseken kell résztvennie ahhoz, hogy a címét fenntarthassa. 

+1: Racionalizál, ha szükséges

Ahogy belefogsz az üzleti tevékenységedbe, előbb-utóbb megjelennek olyan költségek, bevételek, adók, amelyek eltérhetnek a korábban tervezettől. Ez magával vonja azt is, hogy érdemes lehet változtatni a korábbi terven, és erre elvárhatod, hogy figyelmeztessen a könyvelőd. 

Közös érdeketek, hogy segítsen racionalizálni, költséghatékonyabbá tenni a tevékenységedet – például egyeztettek arról, hogy az aktuális üzleti igényeidnek mi felel meg jobban, ha kéritek a visszaigényelhető áfát, vagy tovább görgetitek, de ez csak egy példa volt a rengeteg hasonló esetből, ami felmerül egy cég életében.

Az világosan látszik, hogy egy könyvelőre jókora felelősség hárul – nem könnyű ezeknek az igényeknek helytállni és hiába jó szakember valaki, ha például magadra hagy a fontos kérdésekben. Ezért válassz úgy könyvelőt, hogy előre megbizonyosodsz ezekről a követelményekről. A Mozaik Könyvelőirodától szerencsére minden említett témát elvárhatod: keresd fel őket, és bízd rá vállalkozásod könyvelését nyugodt szívvel.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

LED díszítés – akár gamer PC-hez is

LED díszítés – akár gamer PC-hez is

A LED szalagok az egyik legnépszerűbb világítástechnikai eszközökké és dekorációs világítássá váltak. Ez nem véletlen, hiszen nagyon sokáig bírják csere…
Miért vágjunk bele az online kereskedelembe?

Miért vágjunk bele az online kereskedelembe?

Webáruház a nulláról? Saját vállalkozásba kezdeni sosem egyszerű feladat. Ennek ellenére is sokszor ez a lehető legjobb út, amit választhatunk…
Mi az a PPC? Hogyan lehetsz te is PPC online marketing szakértő?

Mi az a PPC? Hogyan lehetsz te is PPC online marketing szakértő?

Ha megnyitottad ezt a cikket, abban megegyezhetünk: érdekel a PPC, vagy legalábbis tudod mi az. Ha mégsem, akkor eláruljuk: az…