Mi kerüljön bele a szerződésbe, ha weboldalad készül?

Végre elhatároztad, hogy lesz saját weboldalad, de nem tudod, mi kerüljön a weboldal készítéskor a szerződésbe vagy elég-e az, amit a webesed ajánl? Esetleg kell-e ügyvéd által írt szerződés vagy sablont is használhattok?

A weboldal készítés megkezdése előtt fontos, hogy csak olyan vállalkozóval dolgozz, aki szerződést köt veled. Ha nincs szerződésetek, akkor nincs mihez igazodni, nincs mit számonkérni. Érdemes írásban megkötni a szerződést, de jó, ha tudod, hogy szóban is lehet érvényesen szerződni, de akkor nehéz bizonyítani, hogy mik voltak a vállalások.

A szerződés megkötésekor számos fontos elemet érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a projekt sikeres legyen, és ne legyenek problémák közted és a szolgáltató között. A következőkben megmutatom a legfontosabb elemeket, amelyeket feltétlenül be kell foglalni a szerződésbe.

Felek adatai és az aláírás

Egyértelmnek tűnhet, ezért nem is írok róla hosszaban. A szerződés elején, mely weboldal készítéshez készül, feltétlenül szerepelnie kell a felek pontos adatainak. Itt meg kell adni a megrendelő és a szolgáltató nevét, címét, adószámát és elérhetőségeit. A szerződést mindkét félnek alá kell írnia és dátummal kell ellátni. Az aláírás történhet online is, erre vannak weboldalak, pl. az E-szerzodes.

Az elvárások, a projekt leírása és a teljesítési határidők

A weboldal készítési szerződésben mindenekelőtt az elvárásokat és a teljesítési határidőket kell meghatározni. A megrendelőnek le kell írnia, hogy milyen típusú weboldalt szeretne, és annak milyen funkciókkal kell rendelkeznie. Én ez előtt konzultációt szoktam felajánlani. Így át tudunk mindent beszélni és nem marad kis egy kis apró részlet sem a leírásból. Ez a leírás lesz a brief, amely még a szerződéskötés előtt kerül átadásra. A weboldalad készítője ez alapján készít neked egy listát a weblap funkcióiról. Így végig követni tudjátok, hogy hol tartotok és minden elkészült-e, amiben az elején megállapodtatok. Ha eseteleg extra funkciót szeretnél, akkor ennek árát és módját is érdemes a szerződésbe belefoglalni.

Emellett pontosan meg kell határozni, hogy milyen határidőre kell elkészülnie a weboldalnak, és milyen mérföldköveknek kell teljesülnie a munka folyamán és ezeket hogyan lehet ellenőrizni.

Az ár és a fizetési feltételek

A weboldal készítési szerződésben kell meghatározni, mennyi a munkadíj és milyen feltételekkel történik a fizetés. Bele kell írni, hogy az adott összeg milyen adózás alá esik (áfa, aam…) Emellett a fizetési határidőket és az előleg összegét is bele kell foglalni a szerződésbe. Megrendelőként tudnod kell, hogy mennyit, mikor és milyen módon kell majd fizetned. Illetve azt is érdemes kikötni, hogy mi történik, ha a fizetés késedelmesen történik illetve mikor jár vissza az előleg.

Szerzői jogok és felhasználás

A szerződésnek egyértelműen ki kell jelölnie, hogy a megrendelőnek milyen jogai vannak a teljes weboldalal kapcsolatba vagy akár a a tartalomra és a designra. Itt kell meghatározni, hogy ki birtokolja a szerzői jogokat és a weboldalhoz kapcsolódó egyéb jogokat. A szerződésnek tartalmaznia kell azt is, hogy a szolgáltató használhatja-e a projektet saját portfóliója népszerűsítéséhez.

Eszközök és ezek díjai

Azt is érdemes meghatározni a szerződésben, hogy az esetlegesen felmerülő plusz költségek kit terhelnek. Itt gondolok pl. a pro pluginok éves díjára, a bankkal való szerződéskötés összegére, a számlázó előfizetésére. A pluginok díja általában benne szokott lenni az árban, de az egyéb költségeket a megrendelő szokta fizteni. De ebben is lehetnek egyéni eltérések a projekttől függően.

Extra tanácsom:

Mindig alaposan olvasd el a szerződést és ha nem értesz egyet valamelyik pontjával vagy bármi nem érthető, akkor ezt jelezd a partnered felé. Biztosan fogtok találni egy közös pontot, amely mindkettőtöknek megfelel és mindketten jól érzitek magatokat a munka folyamán. Ha a webes ragaszkodik a korábbi szerződéséhez, ami rád nézve kellemetlen feltételeket tartalmaz, akkor azt javaslom, hogy inkább keress mást a munkára.

Ha hasznosnak találod a cikket, kérlek, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek: